Ouder Zijn: Caro Lenssen

IMG_6601.jpg

In deze tweede aflevering van Ouder Zijn praat ik met Caro Lenssen (36), moeder van vier kinderen, over vallen, opstaan en allesomvattende liefde. “Toen ik moeder werd had ik heel erg het idee dat ik een perfecte wereld ging creëren voor mijn kind. Een soort over-geromantiseerd idee, dat je met de juiste kinderwagen en het perfecte kruippakje klaar bent voor kreukvrij ouderschap. Ha!”

Caro Lenssen is actrice en fotograaf. Ze woont met haar man, vier kinderen (3, 6, 8 en 11), hond en kat in Amsterdam.

Kreukvrij ouderschap

“Ik wilde altijd al moeder worden en ook van veel kinderen. Zelf ben ik grotendeels opgegroeid als enig kind - mijn broertje is geboren toen ik 13 was - en dat vond ik altijd maar saai. Toen ik voor het eerst moeder werd had ik heel erg het idee dat ik een perfecte wereld ging creëren voor mijn kind. Een soort over-geromantiseerd idee, dat je met de juiste kinderwagen en het perfecte kruippakje klaar bent voor kreukvrij ouderschap. Ha! Het is meer een grote liefdevolle puinhoop en heel veel vallen en opstaan. En maar hopen dat je ze niet teveel verpest voor ze volwassen zijn.”

Gezellige chaos

“Het leukst aan het hebben van vier kinderen vind ik de dynamiek en de gezellige chaos. En dat ze altijd iemand hebben om mee te spelen, of om ruzie mee te maken. En ook dat ze voor elkaar minstens net zo belangrijk zijn als wij ouders. De momenten dat ze elkaar troosten, helpen of voorlezen maakt mijn moederhart een dansje.”

EEGOE7167.jpg

Extra baan

“Een vaste dagindeling heb ik niet, al zou ik dat af en toe wel graag willen. Ik ben nogal ongeorganiseerd en dat leidt soms tot stress. Maar we leven nog! En het gaat eigenlijk verrassend goed voor iemand die nooit iets plant. Tijdens de quarantaine hadden we het eigenlijk heel gezellig. Ik genoot heel erg van de rust die we hadden omdat alle verplichtingen wegvielen. Ik hoop dat ik dat gevoel vast kan houden, want de hoeveelheid clubjes, feestjes en speelafspraken met vier kinderen is echt een extra baan.”

Allesomvattende liefde

“Het mooiste aan het moederschap vind ik dat er een liefde is die groter is dan alles. Een onbeschrijfelijke, allesomvattende liefde. Niets is belangrijker dan je kind. Tegelijkertijd is het moederschap vreselijk confronterend. Je wilt zo graag het beste voor ze dat je telkens tegen je eigen grenzen aan loopt en steeds geconfronteerd wordt met je eigen tekortkomingen.”

IMG_4769.jpg

Go with the flow

“Ik geloof niet echt in een opvoedstijl. Maar als ik er al één zou hebben is het: ‘go with the flow.’ Je manier van opvoeden is een reflectie van hoe je zelf bent, denk ik. Ik geloof persoonlijk niet dat het werkt om enorm geforceerd een opvoedstijl te hanteren die haaks staat op je karakter. Hoe wij het doen werkt voor ons. Ik heb de leukste kinderen van de wereld.” ·

Vorige
Vorige

Weekend Links #4

Volgende
Volgende

Racisme in Nederland: wat je vandaag nog kunt doen.